image1 image1 image1 image1

Gospa Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta

Osnovne informacije o crkvi GVHKZ u Kninu

Korisnička ocjena:  / 5
LošeNajbolje 

Naziv: CRKVA GOSPE VELIKOG KRSNOG ZAVJETA

Projektant: JERKO ROŠIN, dipl.ing.arh.

Projektant interijera: ANTE VRBAN, dipl.ing.arh.

Investitor: FRANJEVAČKA PROVINCIJA PRESVETOGA OTKUPITELJA

Izvođač: GRADITELJ SVRATIŠTA, d.o.o.

Nadzor: BUMES d.o.o.

Ukupna investicija: 23 mil.kn

Površina crkve: 1024m2

Broj sjedećih mjesta: 650-700

Ideja o gradnji Zavjetne crkve u gradu Kninu rodila se odmah nakon "Oluje", 1995. godine. Bilo je više ozbiljnih pokušaja, ali se ideja ostvarila tek 2011. godine. Nakon provedenog natječaja, prihvaćeno je rješenje g. Jerka Rošina. Poslije toga slijedi priprema dokumentacije i početak realizacije ovog važnog projeka. Kamen temeljac postavljen je 25. rujna 2011. godine.

Od postavljanja kamena temeljca, radovi teku bez prekida. Krajem 2013. godine betonaža je privedena kraju (nalivena je krovna ploča). Nakon toga slijede radovi na izolacijama, oblogu, instalacijama...

Investitorov zahtjev u gradnji crkve bio je da zgrada crkve bude funkcionalna prema svrsi, da ne bude skupa i da bude trajan znak u kraljevskom gradu Kninu. Osim toga zgrada crkve mora sadržavati poveznicu hrvatskog kraljevstva i katoličke vjere koja živi u hrvatskom narodu od doseljenja na ove prostore do danas.

Nakon što je objekt konstrukcijski sagrađen, pristupili smo razradi interijera. Od prikupljenih idejnih rješenja najprihvatljivijom je ocjenjena ideja g. Ante Vrbana.

Hoće li se na crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta ispuniti u potpunosti svi uvjeti Investitora, teško je reći. Nastojimo da se ostvari sve zamišljeno te da crkva u Kninu bude znak  našega vremena za vremena koja dolaze.

Na pitanje: treba li Kninu ovakva crkva, odgovaramo: Da, grad Knin, nekoć je bio prijestolnica hrvatskoga kraljevstva i crkveno središte; grad Knin je mjesto iz kojega se podigla oružana pobuna na mladu državu, Republiku Hrvatsku, ali u gradu Kninu je slomljena oštrica te iste pobune. Zbog toga je cijeli hrvatski narod zahvalan Bogu i Gospi koji su ulili čvrstu nadu i vjeru u pobjedu. Pobjedu su nam donijeli hrvatski branitelji u "Oluji" kad su na kninskoj tvrđavi, nakon godina okupacije, razvili hrvatsku zastavu, kao znak vraćene slobode. Zbog pobjede u Domovinskom i drugim ratovima kroz povijest, kad smo bili na rubu uništenja, kao i zbog dara slobodne i neovisne Domovine, crkva u Kninu nosi naziv ZAVJETNA.

Važno je napomenuti: kad se grade ovakve građevine, one se ne grade poput cesta, tvornica ili stambenih zgrada koje se nakon nekog vremena sruše i grade na novim lokacijama. Crkve su uvijek bile prepoznatljive. Crkve su uvijek centri naših sela, naselja i gradova. Što bi naši gradovi imali da nemaju crkve. Zgrade naših crkava su danas kulturno dobro koje rado pokazujemo turistima... Redovito se uz crkve vežu i trgovi, javni prostori gdje ljudi izlaze na šetnju, gdje se susreću i razmjenjuju iskustva… Crkva u Kninu, gradi se za naše i generacije koje dolaze.

Dragi prijatelji, usporedimo li život u gradu Kninu 1995. godine i danas. Vidimo da je puno toga napravljeno, ali puno toga predstoji za napraviti. Život se ne može razvijati samo u gradnji dječjih vrtića, samo škola, samo stanova, samo crkve, samo cesta, samo vodovoda… Grad se razvija paralelno u svim smjerovima, kao što i svoj život živimo u mnogim smjerovima i aktivnostima. Danas je život u gradu Kninu višestruko kvalitetniji nego li je bio.

Vjerujemo da će dovršetkom Zavjetne Gospine crkve vjernici grada Knina dobiti prikladan prostor u kojem će slaviti Boga i da će ova Crkva biti mjesto koje će kninjani s ponosom pokazivati svojim gostima. Hrvatski narod će u ovoj crkvi dobiti poveznicu vjekovnih težnji za vlastitom državom i slobodom.

Slijedi nekoliko simulacija vanjskog i unutrašnjeg izgleda. Važno je naglasiti da kompjutorske simulacije nisu u mogućnosti do kraja i najvjernije dočarati ljepotu koja će u stvarnosti, vjerujemo, biti postignuta.

Na tebe koji ovo čitaš, neka siđe i ostane Božji blagoslov!

Fra Josip Gotovac, ekonom Provincije

 

 

Simulacije vanjskog izgleda - autor: Jerko Rošin, dipl.ing.arh.

 

 

Simulacija unutrašnjosti - autor: Ante Vrban, dipl.ing.arh.

free joomla templatesjoomla templates
2018  Gospa Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta - Knin   Sva prava prdržana. Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja - Split