image1 image1 image1 image1

Gospa Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta

Godišnjica posvete crkve GVHKZ u Kninu

Korisnička ocjena:  / 0
LošeNajbolje 

Godišnjica posvete crkve GVHKZ u Kninu – 4. kolovoza 2016.

Zgrada crkve je prikladno uređena dvorana za slavljenje sakramenata. Svi detalji crkve su simbolični, oni odražavaju duh naše vjere, ali i sklad i praktičnost u obavljanju svete službe. Kad zgrada crkve bude završena, na početku stavljanja u funkciju biskup posvećuje taj prostor. Mi smo to učinili na današnji dan 4.kolovoza prošle (2015.) godine.  

Osim što je crkva važna građevina u svakom mjestu, osim što je ona prostor okupljanja vjernika, osim što je crkva prostor zbližavanja ljudi, zgrada crkve nadilazi društvenu dimenziju. Ona je, nakon posvećenja, SVETI prostor. 

Ulaskom iz vanjskog svijeta u crkvu, mi iza sebe ostavljamo jedan svijet a ulazimo u drugi i drugačiji, osjećamo svetost prostora. Na ulazu u crkvu  čeka nas blagoslovljena voda koju stavljamo na sebe u znaku križa – priznajemo se krštenicima i obnavljamo svoje krštenje… 

Naše crkve su mjesta u kojima vjernici sudjeluju s Isusom za stolom posljednje večere – oltar – centar svake crkve – predstavlja Krista koji se daje svojim učenicima ("Uzmite i jedite…")

Odgovor na pitanje: zašto slavimo godišnjice posvete crkve – zato jer su crkve naše suputnice kroz život (od rođenja do smrti) i jer su svete. Svake godine se prisjećamo te svetosti i važnosti zgrade crkve. Godišnjica posvete crkve je kao "rođendan"…

Crkva Gospe Velikog Hrv. Kr. Zavjeta vezana je uz vjernike Grada Knina, ali i pobjedu u Domovinskome ratu… Ona je zavjet našega naroda Bogu za dar slobode i jedinstva. U crkvu GVHKZ utkane su sve žrtve za Domovinu tijekom cijele povijesti našega naroda. Žrtve mladih branitelja su naš zavjet Bogu da ih nikada nećemo zaboraviti, nećemo zaboraviti ni invalide, jer je i njihova žrtva u temeljima ove crkve, nećemo zaboraviti sve one uplakane obitelji… Crkva GVHKZ ujedinjuje naš narod u žrtvi koju smo podnijeli za Domovinu.

Kao što je želja hrvatskog naroda za slobodom bila jača od bilo kakvog oružja, tako je i ova naša crkva jaka, ponosno stoji poput bijele duhovne tvrđave u kojoj se molimo za blagostanje našega naroda. 

Nakon smrti svetog kralja Zvonimira, 900 godina imali smo Narod, ali nismo imali Zemlju, nismo imali slobodu, drugi su nama upravljali.  Sada, nakon 900 godina sluganstva, imamo slobodnu Zemlju, ali zbog manjka rođene djece gubimo Narod – broj umrlih nadmašio je broj rođenih. To je loša slika, to je zvono koje zove na uzbunu. To je zmak da s našim nardom nešto nije u redu. Poginuli branitelji borili su se i pobijedili jer su u sebi imali jaku vjeru da ćemo u slobodi uživati blagostanje i sreću, da ćemo kao narod rasti a ne umirati… 

Neka Gospa Velikog Hrvatskog Zavjeta potakne naša srca da hrvatski narod raste u brojnosti, blagostanju i jedinstvu. Molimo da u Kninu i cijeloj našoj Domovini bude što manje umiranja a što više rađanja – to je garancija da zaslužujemo Domovinu za koju su mnogi poginuli ili ostali invalidi, i dali svoju mladost. 

Novac i materijalna sigurnost su bitni ali to nije sve što je čovjeku potrebno. Mnogo je bogatih naroda Zapadnog svijeta koji izumiru. Sjetimo se svojih dječjih dana. Nismo previše imali, ali smo se smijali

Crkva GVHKZ okrenuta je prema budućnosti. Želimo da ona bude mjesto svehrvatskog okupljanja i mjesto koje nas povezuje u vjeri i rodoljublju. Želimo Domovinu u kojoj nikada više neće biti rata i progona, crkva GVHKZ u Kninu je spomen našega naroda na slavnu prošlost i pomirišete u vjeri za sretnu budućnost

Osim što imamo lijepo sazidanu crkvu, ne smijemo zaboraviti da je daleko važnija ŽIVA CRKVA, a to smo svi mi – narod Božji. Sjetimo se da su nam neprijatelji rušili kamene crkve. Ostajali smo bez ičega na vjetrometini, ali nas je svaki put vjera spasila. To je snaga žive crkve koju nikakva sila ne može ubiti. Živa crkva našega naroda opstala je jer je sazidana na tvrdoj neuništivoj stijeni, a to je Krist. Zato ju vrata pakla nikada neće pobijediti. Snaga žive crkve nije u tome koliko su nam čvrsti zidovi ni temelji zidane kamene crkve.  

Na dan godišnjice posvete crkva, osvjestimo u svojoj glavi da su nam crkve Hram Božji, ali i da smo mi ŽIVA CRKVA i živi hram Božji. Naša snaga nije u oružju ni ekonomskoj moći. Naša snaga nije čak ni u brojnosti. Naša snaga je u vrednotama koje živimo. Naša snaga je u vjeri, ljubavi, zajedništvu.

 

Neka Bog da da crkva GVHKZ, kojoj obilježavamo prvu godišnjicu posvete, bude trajan znak naše vjeronosti Kristu i Domovini, a svima koji su dali život za domovinu neka ova crkkva bude znak naše zahvalnosti. 

free joomla templatesjoomla templates
2018  Gospa Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta - Knin   Sva prava prdržana. Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja - Split