Naziv crkve

Korisnička ocjena:  / 1

Zašto se nova crkva u Kninu zove: Gospa Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta?

Biskupija kod Knina je bila središte civilne i crkvene vlasti starohrvatske države. U to doba područje današnje Biskupije zvalo se: Pet crkava na Kosovu. Današnji toponimi koji svjedoče o “Pet crkava” su: Crkvina, Zvonimirova zadužbina – trobrodna bazilika Svete Marije, Lopuška Glavica, Sveta Trojica, Stupovi i Bukorovića podvornica…

Crkvi Svete Marije u Biskupiji kraj Knina bila je stolna crkva kninskog biskupa, koji je zbog veličine biskupije (do Drave) nosio naslov hrvatski biskup. Gradnja crkve zapčela je u 9.stoljeću, a radove je završio hrvatski kralj Dmitar Zvonimir (1078.godine).

Arheološki lokalitet Biskupije spade u najznačajnija kulturni – povijesna nalazišta hrvatskog naroda. Fra Lujo Marun je pronašao dio oltarne pregrade (1982.) na kojem je urezan Gospin lik. Taj lik naše Gospe nosi naziv – pralik “Gospe Velikog Zavjeta”, jer je najstariji poznati lik Gospe u hrvatskom narodu. Potječe iz 11.stoljeća. Na ravnoj plohi nalazi se Gospin lik koji drži ruke na prsima, s dlanovima okrenutim prema van. Oko glave se nalazi aureola, a preko ramena je prebačen svečani plašt. Iznad glave je križ. Oblik ove oltarne pregrade je trokutastog oblika. U donjem dijelu nalazi se natpis: “SALV(e) (re)G(ina) V(i)RGO – Zdravo Kraljice, zdravo Djevice.

Na ruševinama stare crkve, prema nacrtu Ivana Meštrovića, podignuta je sadašnja crkva (1937-1938.)

Kao poveznica povijesti, sadašnjosti i budućnosti, nova crkva u Kninu nosi naslov: Gospa Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta. Knin je bio središte kraljevstva i crkve. On je i danas središte novije hrvatske povijesti. Pobuna protiv RH vođena je iz Knina, a isto tako sloboda RH rođena je u Kninu kad se zavijorio ponosni hrvatski barjak na kninskoj tvrđavi.

Crkva Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta u Kninu

Korisnička ocjena:  / 2

 Crkva Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta - Knin


 

U župi Sv. Ante Padovanskog u Gradu Kninu u tijeku je izgradnja crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta.

Izgradnja crkve započela je blagoslovom kamena temeljca 25. rujna 2011. godine. Od tada do danas radovi teku prema planu. Naime, projektnu dokumentaciju, kao i inicijalna sredstva u visini od 9.8 mil.kn darovala je Vlada Republike Hrvatske.  

Osim Vlade RH u gradnju je uključena i cijela Crkva u RH (kolekta od 15.rujna 2013.).

Osim vjernika u Rrpublici Hrvatskoj želja nam je da se u gradnju uključe i hrvatske katoličke misije diljem svijeta. Crkva u Kninu je simbol svih Hrvata jer upravo iz Knina potječe najstariji sačuvani Gospin lik, uklesan na kamenu (Gospa velikog zavjeta).

Svi vjernici, institucije i zajednice koje su voljne novčano sudjelovati u izgradnji, mogu se informirati na ovim stranicama, kao i direktno kontaktirati s nosiocima projekta (Franjevačka provincija Presvetoga Otkupitelja).

Na ovim stranicama možete pronaći informacije vezane uz spomenutu izgradnju, popis dobročinitelja, fotografije o tijeku gradnje, kontakt i drugo.

Na svakom daru smo neizmjerno zahvalni i na sve zazivamo Božji blagoslov.

 
Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja
Trg Gaje Bulata 3
21000 SPLIT
 
Tel: +385 (0) 21 21 348 182
 
 
Žiro račun kod PBZ, Ulica Slobode 7, 21000 SPLIT, HR
 
IBAN: HR25 2340 0091 1001 4458 2 
SWIFT: PBZG HR2X
Opis plaćanja: KNIN - CRKVA
 
 

MOLITVA GOSPI VELIKOGA ZAVJETA


Presveta Bogorodice i Majko naša!
Kraljice Hrvata, najvjernija
Odvjetnice Hrvatske!
Izručujemo Ti, posvećujemo Ti
narod i Crkvu Hrvata.
Povjeravamo se Tvojoj zaštiti.
Umnoži nam vjeru, učvrsti nadu,
ojačaj našu ljubav da prolazimo
zemljom čineći dobro,
da ustrajemo u pradjedovskoj
vjernosti Petrovu Nasljedniku
u zajedništvu Katoličke Crkve.
Najvjernija odvjetnice Hrvatske,
to Te molimo! Amen!

(Iz jubilejske molitve Gospi velikoga zavjeta,
kardinala F. Kuharića)

free joomla templatesjoomla templates
2018  Gospa Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta - Knin   Sva prava prdržana. Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja - Split