Fra Marko Duran, kninski gvardijan

Korisnička ocjena:  / 2
LošeNajbolje 

Razgovor s gvardijanom samostana Sv. Ante u Kninu


 

Nova crkva posvećena je Gospi Velikoga hrvatskoga krsnog zavjeta? Malo neuobičajeno...

Da. Medu ruševinama crkve sv. Marije u Biskupiji kraj Knina, dakle na području naše župe, pronađen je najstariji poznati Gospin lik u hrvatskoj umjetnosti, koji potječe iz XI. stoljeća. Po uzoru na nj, g. 1976. odliven je u zlatu i srebru pralik Gospe Velikoga hrvatskoga krsnog zavjeta od darova svih hrvatskih katolika u domovini i svijetu. On je postao simbolom hrvatske povijesti, vjere i zajedništva. Gospa Velikoga hrvatskoga krsnog zavjeta zaštitnica je i Vojne biskupije u RH, a u novu crkvu hodočastit će i moliti se u njoj svojoj Zaštitnici i hrvatska vojska. Knin je uvijek bio vojna utvrda, pa dolikuje da i nova crkva nosi to Gospino ime, iz nacionalnih i vjerskih razloga, te da nova crkva i Gospin pralik postanu i ostanu svetinja u kojoj je sjedinjena prošlost u kojoj će se izgrađivati naša sadašnjost i budućnost.

Što biste poručili našim čitateljima?

Knin je simbol slobodne hrvatske države. Hrvati u njemu odvajkada žive te žele opstati i ostati. Treba im omogućiti da radom i molitvom izgrađuju bolju budućnost. Za to im je nužna crkva i odgovarajući prostor za okupljanja. Stoga svaki dar ugrađuje i darovateljevo ime u novu Gospinu crkvu. Gospodin sve vidi i vjerujemo da će sve nagraditi. Unaprijed svima hvala za i najmanji dar!

K. JOLIĆ

Izvor: Marija 11/2013.

 

free joomla templatesjoomla templates
2018  Gospa Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta - Knin   Sva prava prdržana. Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja - Split