Fotogalerija poslije posvete i "Oluje"

Korisnička ocjena:  / 1

Fotografije crkve Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta


 

Olar

Korisnička ocjena:  / 0

OLTAR


Da bi središnje mjesto svih arhitektonskih i kiparsko/kamenoklesarskih elemenata, odnosno svih liturgijskih čina, bilo u skladu jedinstva stila i sakralnosti prostora, odnosno prema liturgijskim propisima i umjetničkoj formi, izgled/model glavnoga oltara mora biti izveden kao nositelj jedinstva stila cjelokupne crkve.

Za oltar, bilo da je mobilni ili fiksni, prema liturgijskim propisima, nužno je da bude postavljen u sredinu prezbiterija i da bude središte kršćanske zajednice, odnosno da bude točka susreta između vjernika, to jest prostora za vjernike, i svećenika, to jest prezbiterija.

Prema umjetničkoj formi, oltar može biti izrađen monolitno tako da su nosač i menza povezani u jednu blokovnu cjelinu; može biti dvodijelan, to jest od nosača i menze; ili trodijelan, to jest od dva nosača i menze. 

Uz glavni oltar, u crkvi se može postaviti i pomoćni oltar, ali glavni i pomoćni oltar, ili oltari, u novim crkvama, ne smiju se nalaziti u neposrednoj blizini ili u istom prostoru. U našem slučaju glavni i pomoćni oltar nisu u preklapanju jer su u odvojenim prostorima (crkva i dnevna kapela).

Oltari su izrađeni od dva dijela s prepoznatljivom ornamentikom koja se proteže i na druge djelove u crkvi.

Oltari, amboni, svetohranište i oltarna pregrada dar su HKM Frankfurt am Main. Ovom prilikom zahvaljujemo voditeljju naše misije u Frankfurtu o. fra Željku Ćurkoviću koji je organizirao i potaknuo vjernike da se odazovu ovoj plemenitoj akciji. Ovim će HKM Frankfurt i Knin ostati trajno povezani.

U nastavku pogledajte nekoliko fotografija....

 

Križ i kamen

Korisnička ocjena:  / 0

Dana 31. srpnja 2014. na gradilište je dovežen križ koji će biti postavljen na vrh zvonika. križ je projektirao arhitekt Jerko Rošin, a izradio i darovao DIV - GRUPA BRODOSPLIT.

Križ je četverostran, visok je 6 metara i izrađen je od nehrđajućeg čelika. Uz križ je isporučeno postolje i materijal potreban za montažu.

Dovoz križa iz Splita na gradilište u Knin darovao je Božić - Kop (Ivan Božić).

Ovom prilikom se zahvaljujemo Div - Grupi i Božić - Kop-u.

Trenutno stanje na gradilištu je: započet je postav kamenog obloga zvonika, vrše se pripremne radnje za postavljanje hidroizolacije po horizontalnim površinama kao i oblog kamena po plaštu crkve…

Pristupna rampa na ulazu u crkvu je betonirana…

5. kolovoza 2014. unutar crkve održat će se donatorska-aukcija slika (slike nastale unutar Likovne kolonije Oluja 95 - Kninski muzej i Grad Knin). Prihod od prodaje bit će uplaćen za nastavak radova uređenje crkve.

Predviđeno je da završetak radova i posveta crkve bude za 20-tu obljetnicu “Oluje”, 5. kolovoza 2015.

Fotografije pogledajte u nastavku….

 

Oblog i uređenje

Korisnička ocjena:  / 0

Fotografije do kraja veljače 2015.

Fotografije od 28. 03. 2014.

Korisnička ocjena:  / 0

Fotografije od 28. 03. 2014.


 

 

free joomla templatesjoomla templates
2018  Gospa Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta - Knin   Sva prava prdržana. Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja - Split